2011-08-26

IDEAL – traktorn som tillverkades i Nilsby, Pargas

IDEAL – traktorn som tillverkades i Nilsby, Pargas.

Grunden för många av de första fabrikstillverkade lantbruksredskapen lades av händiga och företagsamma bysmeder som skred till verket då behovet av redskap blev stort.
Att ge sig på traktortillverkning får väl ändå räknas som ”något i hästväg”, om uttrycket tillåts.

Det var just det som Erik Eriksson (f.1886) i Nilsby, Lielax tog sig an. Av insamlade delar främst från skrotade lastbilar konstruerade han tillsammans med sina bröder traktorer under märket ”Ideal”. De första hade ramar av trä (!) men snart gick man över till metall, detta i en tid då svetsen var tämligen ovanlig i byarna. Järnhjulen, som man till en början tillverkade själva, fick med tiden också gummidäck. Eftersom traktorerna plockades ihop av de delar som stod till buds såg de alla olika ut. Teknik, axlar osv togs från skrotade bilar. Idealtraktorer levererades inte bara till hemorten, dokument finns med utlåtanden från nöjda kunder från bla. Kimitoön och Mynämäki.
Västergård i Kårkulla, Kimito 1938.
Ideal-traktorn var på gården till 1940-talet. William Isaksson på slåttermaskinen (21.9.1894). Sven Lindberg kör (f.1918).

Under tillverkningen, som pågick från 1936-37 till slutet av 1940-talet, gjordes ca. 60 exemplar av Ideal. Av dessa finns idag 2 kända exemplar kvar.

Ideal-trakor från 1930-talet i Kovela traktormuseum, Janne Lindgård tillsammans med den nu avlidne Eero Karhu.
En av de tidigaste modellerna, troligen från slutet av 30-talet, med ram av trä finns på Kovelas Traktormuseum i Nummi-Pusula. Den var bokad i år till Skyttalas Öppet Hus, men pga olika omständigheter blev detta inte av. Den Ideal som finns till påseende finns till vardags på Gårdskulla Museum i Sjundeå. Den är byggd 1948 och baserad på tekniken från en Ford AA årsmodell 1929.
Ideal-traktor på Gårdskulla.
Vi riktar ett stort tack till Gårdskulla Muséum som snabbt ställde upp med sitt exemplar och till Arne Wanström på Fjäders transportbolag som skötte frakten.
Om Ni råkar ha foton på traktorer som verkar hemgjorda, eller annan information om eventuella Idealtraktorer på gårdar i Pargas – hör av Er till oss !
Kontakt : 050-5962112 (Anne Bergström) eller anne.bergstrom@vastaboland.fi

Pargas 28.8 2011.
Jan Lindgård, Marcus Lepola.

Källor : ”Eilispäivän traktoreita”, Vesa Roiha. Risto Eriksson.


1 kommentar: