2014-01-13

Dolly och Leif Heino premieras med hembygdsförbundets förtjänsttecken i silver.

Dolly och Leif Heino har i flera årtionden varit aktiva medlemmar i Pargas hembygdsförening. Dollys föräldrar, Teodor och Verna Johansson, bodde i Ordenshemmet 1934-1981 där Teodor fungerade som vaktmästare för museiområdet och huvudbyggnaden. Parets barn; Dolly och Donald växte upp på museet och man kan alltså konstatera att Dolly fick det museala intresset med modersmjölken.

 
Bild 1. Ordförande Bo Lindberg fäster förtjänsttecknet på Leif Heino, Dolly Heino till höger.Leif kom med i bilden något senare, men knappt var det unga paret Dolly och Leif förlovade innan den blivande svärfadern, Teodor, satte Leif att jobba med underhåll och reparationen av stugor på museibacken.
Dolly och Leif har under årens lopp varit aktiva deltagare i hembygdsföreningens verksamheter och har plikttroget ställt upp varje gång det ordnats gårdstalko på hembygdsmuseet. Dolly har stått i köket och kokat kaffe samt lagat mat. Leif har tagit i med att det tunga jobben i stugorna och på gården. Under de senaste åren har hela talko-gänget fått äta sig mätt på Dollys goda ärtsoppa.
Dolly har ett otroligt gott minne och utgör ett levande lexikon då det gäller Pargasbygdens historia. Då museipersonalen får förfrågningar som de inte på direkten kan besvara brukar ett snabbt telefonsamtal till Dolly oftast reda upp ärendet. 
Bild 2. Hembygdsförbundets förtjänsttecken i silver förställer en murankare.
Styrelsen för Pargas hembygdsförening har beslutat att uppmärksamma Leifs och Dollys pliktrgna hängivenhet för hembygdsmuseet med att premiera det äkta paret med hembygdsförbundets förtjänsttecken i silver som utdelades den 17.12.2013. 
Enligt hembygdsförbundets instruktioner kan en verklig trotjänare som aktivt arbetat för hembygden belönas med ett förtjänsttecken i silver. Förtjänsttecknet föreställer ett murankare för att symbolisera förankringen i hembygden. 
Bild 3. Talkogänget söker plats vid bordet för att äta Dollys goda ärtsoppa på gårdstalko den 5.10.2013.

Pargas hembygdsförening tackar Dolly och Leif för deras insatser och hoppas att paret Heino fortsättningsvis kan ta del i föreningens verksamheter.  


Bilder
1, 3- Marcus Lepola 2013
2. Hembygdsförbundet.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar