2013-07-28

Produktutveckling på gång!
Vi håller som bäst på med att kolla igenom våra samlingar för nya ideér till produkter som kunde utgöra ett komplement till vår museibutik. Här är en av många produkter som vi har under arbete för tillfället; ”Pargaskniven”.
 
Bild 1. Gammal kniv med tennad masurskaft i Pargas hembygdsmuseums samlingar.


Idéen föddes ur det faktum att vi har en hel del föremål som härstammar från 1700-talet i våra samlingar. Många av dessa bruksföremål är vacker snidade och man kan se att hantverkaren har gjort en hel massa extra jobb för att få föremålet att se så vackert ut som möjligt.
Vi har några knivar med förtennade skaft som härstammar från denna tid. Dessa knivar saknar tyvärr slidor, men man känner till att det förekommer knivslidor med tennknivar från denna tid som har tillverkats så att de liknar djur. I bilden finns en slida som föreställer ett hästhuvud.
Bild 2. Tennad kniv från 1700-talet som har sålts på knivauktion i Sverige.
Vi har flera bogträn i våra samlingar från denna tid och huvuden på dessa bogträn är vacker snidade och föreställer tuppar. Vi har använt ett av dessa bogträn som modell för en knivslida som passar ihop med en av våra tenn-knivar. Nu har vi snart slidan klar. Det kvarstår att se hur kniven kommer att bli!

Bild 3. Bogträn från 1700-talet och knivslidan som utformas i samma stil som bogträna.
Bild 1&3. Marcus Lepola
Bild 2.Privat samling.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar